GOOGLE REKLAMLARI

Pages

15 Ocak 2013 Salı

Kadınlar erkeklere göre daha hijyenik

GOOGLE REKLAMLARI

İnsan sağlığı için hijyen büyük önem taşıyor. Toplumsal hijyen ise ancak bireysel hijyenle sağlanabiliyor. Uzmanlar, erkeklere oranla kadınların temizliğe daha çok önem verdiklerini söylüyor. Türkiye genelinde kadınlar; hem bireysel, hem de ev temizliği anlamında daha titizler.Hastalıklardan korunmanın yolu hijyenden geçiyor. Son yıllarda yapılan birçok araştırma; el ve vücut temizliğine önem verenlerin daha az hasta olduğunu gösteriyor. Liv Hospital Check-up ve Sağlıklı Yaşam Merkezi'nden Doktor Eren Eroğlu, hijyenle ilgili merak edilen soruları yanıtladı...

 Görüntüde sağlanan temizlik, hijyen için yeterli mi?
Görüntüde sağlanan temizlik, yani kirliliğin yok edilmesi; hastalıklardan korunmak için yeterli değildir. Hastalık yapan mikro organizmalar çok küçük oldukları için herhangi bir yüzey; temiz göründüğü halde hastalık etkenlerini barındırabilir.

EN MİKROPLU YER MUTFAK
 Hijyen, temizlik mi demek?
Hastalıklardan korunmak ve sağlıklı kalmak için alınan her türlü önlem ve uygulamaya 'hijyen' adı verilmekle birlikte bu terim ile kastedilen; genellikle bulaşıcı hastalıklardan korunmak için gereken temizlik önlemleridir.

 El yıkamak sizce hijyen için yeterli bir önlem mi?
Fanus içinde yaşayamazsınız. Çevrenizdeki insanlar; temizlik konusunda duyarsızsa, siz sürekli elinizi yıkasanız bile sonuç değişmez.

 Yaptığımız en büyük hijyen hatası ne?
Yaptığımız araştırmaya göre; tuvalete gidenlerin yüzde 40'ı daha sonra ellerini yıkamıyor. Bu, büyük bir tehlike! Üstelik bizler tuvalete girmeden de ellerin yıkanmasını öneriyoruz. Ayrıca, evlerde hijyen için genelde yanlış noktalara odaklanılıyor. Evlerde en tehlikeli yer olarak tuvaletler düşünülüyor ama bizim yaptığımız çalışmada evlerde mikropların en çok olduğu yer mutfaklar... Lavabo ve bulaşık süngeri mikrop taşıyor.


 En etkili dezenfekte yöntemi nedir?
Bence el yıkamak her zaman önemli. Bu nedenle yalnızca banyoda değil, mutfakta da el sabunu bulunmalı. Çünkü elimizde 10 milyon mikrop var. Üstelik tuvalete girip çıktıkça bunların sayısı ikiye katlanıyor. Bütün bunlardan bir tek, etkili bir el temizliği ile kurtulabiliriz. Ellerimizi yeterli sürede ve dikkatli yıkamazsak mikroplar, el çizgilerimizde ve parmak aralarımızda saklanır. Ayrıca dezenfektan kullanımı da önemlidir. Özellikle antibakteriyel spreyler bakterileri öldürmek için yararlıdır.

HER GÜN BANYO YAPIN
 Çocukları ve özellikle bebekleri her gün yıkamayı önerir misiniz? Her gün yıkanma alışkanlığı bebeklikten mi başlamalı?
Yetişkinlere her gün banyo öneriyoruz ancak aynı şey bebekler için geçerli değil. Bebeklerin her gün yıkanmasına gerek yoktur, gün aşırı yıkanması daha sağlıklıdır. Çünkü vücutları hassas olabilir ve sabuna karşı duyarlılık gösterebilir.

 Kadınlar mı, yoksa erkekler mi hijyene daha çok önem veriyor?
Kadınlar erkeklere göre daha hijyenik... Ama tabii ki, bu kişiden kişiye göre değişiyor. Kadının da, erkeğin de pisi ve temizi olabilir. Ama Türkiye genelinde kadınların; hem bireysel, hem de genel (ev, eşya vs) temizliklerine erkeklere oranla daha fazla önem verdiği tartışılmaz bir gerçek...

ÇÖPLERİ HEMEN DIŞARI ÇIKARIN
Dr. Eren Eroğlu'na göre; günlük hayatta, hastalıklardan korunmak için dikkat etmemiz gereken genel hijyen kuralları şöyle: n Yaşanılan ortamlarda oluşan atıkları ve çöpleri, bekletmeden ve en uygun yöntemlerle uzaklaştırın.
 Bulaşıcı hastalığı olduğunu bildiğiniz kişilerle temastan kaçının, temas ettiğiniz takdirde de koruyucu önlemler alın.
 Sık sık banyo yapın ve çamaşırlarınızı değiştirin.

ORTAMI HAVALANDIRIN
 İçme ve kullanma suları ile tüketilen gıda maddelerinin temiz ve güvenli olduğundan emin olun.
 Kirli olduğunu bildiğiniz zeminlere asla yiyecek maddesi koymayın.
 Yaşadığınız mekanlardaki, çabuk kirlenen ortam ve zeminleri uygun temizlik maddeleri ile sık sık temizleyin.
 Yaşadığınız mekanların havasını temiz tutun, bu mekanları saat başı havalandırın.
 Günlük hijyen için günde 8-10 kere doğru biçimde ellerinizi yıkayın.
 Akşam yatmadan önce ve sabah kahvaltıdan sonra dişlerinizi mutlaka iki dakika boyunca fırçalayın.

EV HAYVANLARI DİKKAT İSTER!
 Evde hayvan beslemek hijyeni bozan bir şey mi?
Eğer evinizde bir veya birden fazla hayvan besliyorsanız; hijyen konusuna daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Çünkü kedi ve köpek gibi sokak hayvanları, sürekli yer ve mekan değiştirirler. Yani bir anda sokaktan eve gelip hijyeni bozabilirler.

EV TEMİZLİĞİ ŞART
 Eve en fazla mikrobu kimler taşır?
Sanılanın aksine mikrobu eve yetişkinler değil, çocuklar taşıyor. Bakteriler çocuklar arasında daha kolay bulaşıyor. Onlar da eve geldiklerinde ebeveynlerine bulaştırıyor. Bakterinin en fazla yayıldığı mekan ise ev... Bu yüzden de ev temizliği şart!
 Aşırı hijyen bağışıklık sistemini zayıflatır mı? Hijyenin dozu ne kadar olmalı?
Aşırı hijyenin, bağışıklık sistemini zayıflatması diye bir şey söz konusu değildir. Ancak hastalanmayı bir korku, temizliği de bir saplantı haline getirmemek gerekir. Hastalıklardan korunma düşüncesiyle sürekli olarak ellerimizi veya vücudumuzu çeşitli kimyasal maddelerle yıkamak ve bunu saplantı haline getirmek; sağlıklı bir davranış değildir. Böyle hallerde cildin tahriş olması, kullanılan temizleyici maddelere bağlı olarak alerjik reaksiyonlar gelişmesi söz konusu olabilir.

kaynak:Sabah