GOOGLE REKLAMLARI

Pages

17 Kasım 2012 Cumartesi

Mantar çeşitleri hangi mantarlar yenir ?

GOOGLE REKLAMLARI

Mantar çeşitleri hangi mantarlar yenir ?Fütr, Fungus, Mushroom, Champignon
Botanik Bilgileri : Boy, biçim ve bölge bakımından büyük değişiklikler gösteren, yüz bin kadar çeşidi bulunan bir çeşit bitkidir. Karada ve tatlı sularda yaşarlar. Mantarların içinde tıbbi etkileri olanlar, gıda olarak kullanılanlar, zehirlenmelere sebep olanlar, hayvanlarda ve bitkilerde hastalık yapanlar, antibiyotik madde oluşturanlar ve kimya sanayiide kullanılanlar vardır.Yenen mantarların çoğu bazitli mantarlardır. Bunların 500 kadar cinsi ve 13500 kadar türü vardır. Sporları şişkin bir hif ucunda 4 tane olarak meydana gelir. Makbul olan türü şemsiye mantarıdır. Büyük ve göz alıcı bir şekildedir. Şapkası başlangıçta yuvarlak veya yumurta biçimindedir. Sonradan çan, şemsiye veya tabak şekline döner. Rengi beyazımtırak gri ile esmerimtırak gri arasında değişir. Çapı 25-30 cm kadardır. Eti yumuşak ve süt gibi beyazdır. Lezzeti hoştur. Yer mantarı da yenir. Huni biçimindedir. Şapkasının eti sarımtırak beyaz ve sarı kenarlıdır. Kokusu kayısıyı hatırlatır. Lezzeti ise karabiberi andırır. Hazmı güçtür.

Önemli not: Kırlarda doğal olarak yetişen mantarların zehirli ve zehirsiz türlerinin birbirinden ayrılmasının son derece zor olduğu, uzmanların bile bu konuda zaman zaman yanılabildiklerinden dolayı kontrollü yetiştirilen kültür mantarının yenmesi gerekmektedir.

Mantarların faydaları:
Bizim mutfağımıza mantar yeni girmiştir.Kullanımın daha çok yaygınlaştırılması gerekmektedir. Mantarı, hemen her yemeğin içinde kullanmamız gerekmektedir. Mantarın yoğun olarak tercih edilmesinin çeşitli sebepleri var. En önemli özelliği, çok az miktarda şeker ve yağ ihtiva etmesi nedeniyle, kalorisinin oldukça düşük olmasıdır. 100 gram taze mantarda 20-40 kalori bulunur. Bu nedenle özellikle diyet yapanlarca tercih ediliyor.
Mantar sinirlere iyi gelir.
Mantarın B kompleks vitaminleri ve C vitamini bakımından da zengindir.Vitamin yönünden zengin olmasının sinir sistemi üzerinde de önemli etkisi vardır. Mantar, sinir sisteminde yatıştırıcı etki yapmaktadır.

Mantar, mineral maddeler bakımından zengindir. Bunlar Mantarın besin değerinin artmasını sağlar. Mantar, bol miktarda kalsiyum, fosfor, potasyum gibi mineraller ihtiva eder.
Ayrıca, içinde bol miktarda folikasit bulunması nedeniyle, mantarın kansızlığı giderici özelliği de bulunur. Kolesterolü düşürücü etkisi nedeniyle ise kalp ve damar hastalığı bulunanlar tarafından rahatlıkla diyet yiyeceği olarak tüketebilirler.
Düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir.
Bedenin gelişmesine yardımcı olur.
Romatizma ve üremi olanlar yememelidir.